Ännu en fodrad necessär

tutorial necessär sy sömnad fodrad necessär vaxduk vaxad bomull

Jag kom på att jag absolut måste ha ännu en necessär för smått och gott som annars skvalpar runt i min väska. Efter att ha hittat en utmärkt tutorial hos Agneta quiltar där hon gör ett fint pennfodral utan synliga fula kanter var jag bara tvungen att testa själv.

Eftersom jag är lite korkad och behöver massor av bilder för att begripa minsta knepighet har jag dokumenterat mitt syende. Det var mycket lättare än jag trott och gick snabbt att få till en i mitt tycke finfin necessär av spillbitar från tidigare projekt. Jag kommer definitivt göra om det här!

Detta behövs: Tyg till utsida och insida, eventuellt mellanlägg om tygerna är tunna, dragkedja och symaskin med vanlig pressarfot och en smal dito.

1. Klipp till tyget till önskad storlek. Klipp också till två småbitar som sedan sys fast i ändarna på dagkedjan för att få snygga kanter. Tygets bredd bör vara lite bredare än dragkedjans längd. Jag använde en 20 cm lång dagkedja. Mätte aldrig storleken på tyget.

IMG_3225

2. Lägg de små lapparna i dragkedjans ändar med rätan mot dragkedjans tänder, så att tyglappen överlappar kedjan. Yttre tygänden ska ligga precis där tänderna tar slut på båda sidor. Sy en söm.

IMG_3226

3. Vänd den fastsydda tyglappen så att rätan kommer uppåt och sy en söm till. Lappen sticker ut över dragkedjans ände. Gör likadant på båda sidor.

IMG_3230

4. Dags att sy fast första biten av necessärens yttertyg. Lägg tyget med rätan nedåt över dragkedjan så att den matchar dragkedjans ytterkant. Här sydde jag, på Agnetas inrådan, med en smal pressarfot. På första bilden syns hur jag nålat fast tyget räta mot räta med kedjan (som inte syns). På andra bilden har jag vikt upp tyget så att man ser rätsidan, för att försöka tydliggöra hur jag gjort.

IMG_3237 IMG_3238

5. Då ska fodertyget fast. Här syns också hur yttertyget sitter. Lägg fodertyget ovanpå yttertyget och sy fast det i samma del av dragkedjan, fast på undersidan. Foderrätan ska ligga mot yttertygets räta. Dragkedjan hamnar mittemellan. Gör likadant på andra sidan. Se till att rätt tygbit hamnar på rätt sida av dragkedjan.

IMG_3239IMG_3240

IMG_3246 IMG_3247

6. När allt sitter fast sys en söm runt tyget kring dragkedjan.

IMG_3250

7. Klipp bort allt som sticker ut. Jag råkade göra fodertyget lite större än yttertyget och de små flärparna vid kedjan ska klippas ned, så att det hela blir en stor rektangel. Glöm inte flärpbitarna som sitter på undersidan vid dragkedjan. Jag missade det på ena sidan och det syns i slutresultatet. Säkert blir det extra markant om man har ett så tjockt tyg som det jag använt.

8. Vik yttertyg mot yttertyg räta mot räta och gör likadant med fodertyget. De ska hamna på varsin sida om dragkedjan som ligger inkapslad i mitten. ÖPPNA DRAGKEDJAN, annars är det kört. Sy runt alltihop och lämna en öppning i fodret, som det hela kan vrängas igenom.

IMG_3252

9. Frivilligt moment om man vill ha en botten. Vik in hörnen så att sömmarna möts. Jag valde att göra bottnen 5 cm bred, så jag mätte upp 2,5 cm på varje sida, markerade och nålade innan jag sydde. Gör likadant på alla fyra hörnen. Klipp av tygtrianglarna som blir över.

IMG_3253IMG_3257IMG_3258IMG_3259

10. Vänd necessären genom hålet. Peta ut hörnen och handsy ihop hålet i fodret.

IMG_3260

Klart! Nu är det bara att proppa necessären full med livsnödvändigheter.

tutorial necessär sy sömnad fodrad necessär vaxduk vaxad bomull

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s